נשים בכל העולם כבר צורכות קולגן – זו הסיבה

זה כבר לא סוד. צריכת קולגן הפכה לטרנד פופלארי בקרב נשים (וכן, גם בקרב גברים). אך האם הפרקטיקה הזו אכן מועילה לעור ולשיער? מסתבר שכן.

מה זה קולגן?

קולגן הוא אחד החלבונים הנפוצים בגוף. הוא נמצא בעצמות, בגידים, ברצועות, בשרירים, בכלי הדם ובשיער ולמעשה הוא המרכיב המרכזי ברקמת החיבור – אותה רקמה התומכת באיברים ורקמות אחרות, ונחשבת לדבק שמחזיק את הגוף.
קולגן הוא גם החלבון הנפוץ ביותר בעור ומהווה 75%-80% מהרכב העור. הקולגן, יחד עם האלסטין, מרכיבים את שכבת הדרמיס (השכבה האמצעית בעור) אשר מעניקה לעור את המלאות שלו. הקולגן מעניק לרקמה חוזק ואילו האלסטין מעניק לה אלסטיות וכושר מתיחה.
אבל קולגן חשוב לא רק לעור, אלא גם לשיער. קולגן מורכב מחומצות אמינו, מהן מורכב גם הקרטין, שהוא החלבון העיקרי ממנו בנוי השיער שלנו, ולכן הוא מהווה גורם מרכזי בבריאות הקרקפת וזקיקי השיער.

למרבה הצער, הקולגן בגופנו מתפרק בצורה טבעית על-ידי אנזים בשם קולגנאז ששובר קשרי קולגן. תהליך זה מושפע הן מפקטורים גנטיים והן מפקטורים חיצוניים כמו חשיפה לאור, זיהום אוויר, עישון ועוד. תהליך זה הולך ומתגבר עם הגיל ולמרות שגופנו מייצר קולגן חדש מדי יום, בשנות ה-20 לחיינו אנו כבר מאבדים יותר קולגן מאשר אנו מייצרים, כך שבכל שנה אנו מאבדים כ-1% מכמות הקולגן בגופנו! זו הנקודה שבה אנו מתחילות לראות חריצים עדינים, קמטים ועם השנים צניחה של העור.

איזה קולגן מומלץ לצרוך?

צריכת קולגן אינה דבר חדש – אנשים עשו זאת במשך דורות: ג’לטין למשל מורכב בעיקר מקולגן שמופק מעור, סחוס ועצמות של בעלי חיים ומשמש להכנת עוגות, גלידות, מרקים ובשימוש בתעשיית המזון. אם כן, סביר להניח שרובנו צורכים קולגן, גם אם איננו מודע לכך. הבעיה היא שצורה זו של קולגן אינה נספגת בגופנו בקלות בגלל שמדובר במולקולה גדולה מאוד.

תוסף קולגן איכותי עובר תהליך שנקרא הידרוליזה שבו חלבון הקולגן הארוך מפורק על ידי אנזימים לשרשראות קצרות של חומצות אמינו (פפטידים) הנספגות בצורה קלה ויעילה במחזור הדם. אורך הפפטידים תלוי במקור ממנו הופק הקולגן, כאשר באופן כללי ישנם שני מקורות עיקריים להפקת קולגן: בקר ודגים.
קולגן דגים מורכב מפפטידים פי 1.5 קטנים יותר ולכן יספג טוב יותר מאשר קולגן בקר.

צריכת קולגן אמנם אינה יכולה להחזיר את השעון לאחור, אך היא כן יכולה לשפר את מראה העור, את האלסטיות שלו ואף לעזור לגופך בתהליך חידוש העור – מה שמעודד את הגוף לייצר קולגן נוסף.

האם יש מחקרים קליניים?

צריכת קולגן הוכחה כבעלת תכונות נוגדות חמצון (אנטי-אוקסידנאטיות) המגנות על העור על ידי הגבלת יצור רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאי העור. לכן, תצרוכת קולגן מסייעת בשיקום העור, שיפור חריצים עדינים וקמטים, כמו גם שיפור הטקסטורה וגמישות העור.
מחקר של ה-Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals הראה שעומק הקמטים פחת משמעותית אצל נשים שצרכו קולגן בשילוב וויטמינים שונים. מחקר נוסף של ה-Journal Skin Pharmacology and Physiology הראה שיפור באלסטיות ובלחות העור בקבוצת נשים שצרכה תוסף קולגן לעומת קבוצת ביקורת שקיבלה פלצבו. במחקר אחר של ה-Journal of Cosmetic Dermatology נמצא כי קולגן מגביר את הלחות בעור אחרי שמונה שבועות ומגביר את צפיפות הקולגן בדרמיס אחרי ארבעה שבועות. ישנם מחקרים רבים נוספים שמראים את תרומתו של הקולגן לבריאות וחיות העור, כמו גם חיזוק השיער, הציפורניים, המפרקים השרירים, והעצמות.

איך באמת אפשר להגביר את כמות הקולגן בגוף?

תזונה בריאה ומאוזנת הינה דרך אחת להגביר את האספקה הזקוקה לעורך. זה כולל אכילת ירקות ופירות, שומנים בריאים, הגבלת מזונות שמעודדים דלקת כמו מתוקים ומזונות מעובדים. שתיה מרובה הינה פקטור חשוב גם כן.

דרך קלה ומהירה להגביר את כמות הקולגן בגוף, כאמור, היא צריכה של קולגן כתוסף מזון. מוצרים כאלה קיימים בשוק במגוון צורות: נוזל, כמוסות, טבליות מציצה ואבקות. חשוב לבחור תוסף שמשלב מספר מרכיבים, יחד עם הקולגן, כך שהאפקט של חידוש העור והשיער תהיה אופטימאלית.
תוסף התזונה Revive של חברת בליזום מכיל פורמולה ייחודית המשלבת קולגן יחד כחלק מ-21 ויטמינים, מינרלים ותמציות צמחים החיוניים לשיקום השיער.